Agenda

Our two-day conference agenda covers the pressing issues in infection prevention and control. The program includes discussions on healthcare-acquired infections, antimicrobial resistance, lessons from the COVID-19 pandemic, as well as various strategies to prevent specific infectious diseases. A highlight will be the updates on IPC Education Framework, promising engaging insights and dynamic networking opportunities.

Day 1 – Tuesday 23rd April 2024

07:45

Registration, Coffee and Networking

1 Hour | Exhibition Halls (Ground Level)

09:00

Chair’s Welcome and Housekeeping

15 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Lindsay Keeley – Patient Safety & Quality Lead – The Association for Perioperative Practice AfPP

09:15

Reducing Healthcare Acquired Infection – The National Picture, Progress and Threats

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Prof Matt Inada-Kim – National Clinical Director for Infection management, Antimicrobial Resistance and Deterioration. Consultant in Acute Medicine at Hampshire Hospitals, National Clinical Lead for COVID

09:35

Under Delivery of Antibiotics – A Hidden Contributor to the Global AMR Crisis

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Ruth Dando – Head of Nursing Theatres, Critical Care and Anaesthetics – Barking Havering and Redbridge University Hospitals Trust

09:55

Urinary tract infection: easy to find, hard to diagnose and harder to treat (and we’re starting to understand why)

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Prof. Jennifer Rohn – Professorial Research Fellow – University College London

10:15

The Importance of Preventing Healthcare Acquired Pneumonia – The NHS 10 year plan

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr Daniel Wootton – NIHR Advanced Fellow, Senior Clinical Lecturer and Honorary Consultant Respiratory Physician Clinical Infection, Microbiology & Immunology

10:35

Questions and Answers

10 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

10:45

Morning Coffee and Networking

30 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

11:15

Workshop 1: Under delivery of antibiotics – A hidden contributor to the global AMR crisis

40 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

This workshop will build on information provided in the opening session regarding how the issue of under delivery of antibiotic occurs. This workshop will focus on sharing insights from a London teaching trust regarding how administering the correct dose:

  • Supports patient outcomes
  • Timely IV oral switch, delivering sustainability benefits
  • Supports the fight against AMR

Ruth Dando – Head of Nursing Theatres, Critical Care and Anaesthetics – Barking Havering and Redbridge University Hospitals Trust
Claire Davies – Clinical Therapy Manager – B. Braun Medical Ltd
Phil Hazeldine – Clinical Therapy Manager – B. Braun Medical Ltd

Workshop 2: Evidence-based Cleaning: how do cleaning interventions impact the level of bioburden on frequently touched surfaces?

40 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

The workshop will focus on the progress of the project to date sharing outcomes of the observation phase and insight into the next stages of testing and interventions.

Donna Brown – Managing Director Healthcare – ISS UK
Martin Kiernan – Visiting Professor Richard Wells Research Centre – University of West London
Amy Gyte – Capability Team Leader: Exposures and Health Consequences Portfolio – HSE Science and Research Centre

11:55

Transition

10 Minutes

12:05

Workshop 3: Everything you ever wanted to know about cleaning and disinfection within a healthcare setting – but were too afraid to ask

40 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

A fireside chat on all things cleaning and disinfection.

Yvonne Taylor – Director of Cleaning – Mitie Healthcare
Dr Andrew Kemp – Independant Researcher, Head of Sceintific Advisory Board at BICSc and UK AMR Ambassador for International AMR Insights Group

Workshop 4: Slowing the march of AMR: What Can I Do?

40 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

It is estimated by WHO that bacterial resistance was directly responsible for 1.27 million global deaths in 2019 and contributed to 4.95 million deaths. This workshop with frame the global antimicrobial resistance threat at a national, local and personal level, offering some insight is what we can all do to curtail this existential threat. Key challenges will be discussed and addressed.

Abid Hussain – Consultant Medical Microbiologist, Clinical Services Director – UKHSA Public Health Laboratory, Birmingham

12:45

Afternoon Lunch and Networking

1 Hour 15 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

14:00

Workshop 5: IPC in an Ambulance setting

30 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Deborah Bullock – Chair Association of Ambulance Chief Executives
Vince McCluskey – North East Ambulance Service

Workshop 6: Blood Borne Virus – Protecting Staff and Patients

30 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

Vanessa McGregor – Consultant, Communicable Disease Control, East Midlands Health Protection Team, CIMS Programme Professional Lead, UKHSA.

Workshop 7: Reducing Urinary Tract Infections

30 Minutes | Bracebridge Suite (Level -2)

Sally Palmer – Nurse Consultant IPC, Sherwood Forest Hospitals NHS Foundation Trust

14:30

Transition

10 Minutes

14:40

Workshop 8: Implementation of the IPC Education Framework within Mental Health settings.

30 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Charlotte Crow – IPC Lead Nurse, Barnet, Enfield and Haringey Mental Health NHS Trust, Camden and Islington NHS Foundation Trust

Workshop 9: Can anybody hear me? Patient perspectives on C. diffiicile infection

30 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

Dr Jane Freeman – Associated Professor in Clinical Microbiology and Clinical Scientist – University of Leeds and Leeds Teaching Hospitlals

Workshop 10: Antibiotic resistance: Shining a light on the people behind the statistics.

30 Minutes | Bracebridge Suite (Level -2)

Dee Grant – Assistant Patient Support Manager – Antibiotic Research UK

15:10

Afternoon Coffee and Networking

30 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

15:40

Chlorine Disinfectants vs Superbugs

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr. Tina Lovleen Joshi – Associate Professor of Molecular Microbiology, Antimicrobial Resistance, Diagnostics, Infection Prevention & Control, Disinfection & Policy – University of Plymouth

16:00

Monitoring and Introducing New Care Bundles into an Acute Hospital to Reduce Healthcare Associated Infections – Lessons Learned

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Lenora Leonard – Head of Infection Prevention Control, Beacon Hospital, Ireland

16:20

National Point Prevalence Survey on Healthcare-Associated Infections, Antimicrobial Use and Antimicrobial Stewardship in England, 2023​

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr Berit Muller-Pebody – Lead Epidemiologist, AMR, prescribing, sepsis and fungal surveillance – UK Health Security Agency

16:40

Questions and Answers

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

17:00

Close of Day 1

19:00

Gala Dinner Sponsored by Medipal

Click here to register

Day 2 – Wednesday 24th April 2024

07:45

Registration, Coffee and Networking

1 Hour | Exhibition Halls (Ground Level)

09:00

Chair’s Welcome and Housekeeping

15 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Lindsay Keeley – Patient Safety & Quality Lead – The Association for Perioperative Practice AfPP

09:15

The IPC Education Framework – A Progress Update.

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Professor Matthew Cripps – Director of Behaviour Change – NHS England

09:35

How UKHSA supports vaccine development & evaluation and what’s on the horizon?

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Phil Luton – Business & Commercial Lead – UKHSA Vaccine Development and Evaluation Centre (VDEC)

09:55

Sepsis – The Behrens Report

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Ron Daniels – Chief Executive, Sepsis Trust UK

10:15

AMR – What are we doing about it ?

20 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Professor Mark WIlcox – National Clinical Director for Antimicrobial Resistance and Infection Prevention and Control. NHS England

10:35

Questions and Answers

10 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

10:45

Morning Coffee and Networking

30 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

11:15

Workshop 1: The Power of Partnership to deliver NHS Exemplar Status within Mental & Physical Health Services

40 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

A deep dive interview on what it means to achieve NHS Exemplar site status across multiple FM services, and how this has been achieved at Southern Health Foundation Trust in close partnership with Medirest and NHS England (the first Mental Health trust with Exemplar site status for implementation of new cleaning standards). We will be covering various related topics including, what does exemplar site status mean to the NHSE team, and how is this important in a Mental Health Trust? What does success look like when delivering the standards in a mental health setting?

Anna Hallas Head of Healthcare Cleaning & Infection Control – Compass Group UK Healthcare
Callum Lane – Contract Manager – Southern Health Foundation Trust – Healthcare cleaning SME – Compass Group UK Healthcare
Emma Brookes – Head of Soft FM Strategy & Operations NHS England
Bob Beeching – Contracts and Project Manager at Southern Health NHS Foundation Trust

Workshop 2: AMR – Another War is Coming

40 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

Explore the vital role of antibacterial and anti-fungal coatings in combating antimicrobial resistance.

Join us for what we hope will be an interesting workshop where we’ll not only explore the vital role of antibacterial and anti-fungal coatings in combating antimicrobial resistance (AMR), but also take a deep-dive into the 4-year R&D journey that has brought us to this pivotal moment.

Together, we’ll explore the milestones, challenges, and breakthroughs that have shaped our research and development efforts over the past four years.

The journey has been one of dogged persistence dedicated to innovation and excellence. Since April 2020, our team of researchers, scientists, and industry experts have worked tenaciously to develop cutting-edge solutions that push the boundaries of antimicrobial technology.

From initial conceptualization and research through rigorous testing and refinement, every step of our journey has been driven by a singular focus: to create coatings that provide unparalleled protection against the most dangerous pathogens in the global fight against AMR.

Everyone in this workshop will become part of this journey. We will record the history of how our teams got to this point. The countless hours of research, collaboration, experimentation, testing, setbacks and breakthroughs.

While the past 4 years have belonged to us …. the future belongs to everyone who attends this workshop.

During, and particularly after this workshop, we invite attendees to actively engage in discussions, share their insights, and contribute to the collective knowledge exchange. Your knowledge, perspectives, experiences and understanding the challenges you face daily are immensely valuable and will enrich our understanding and help shape the next 4 years of our R&D efforts.

Fynne Devlin – Chief Technology Officer – Norigin Scientific

 Seamus Devlin – Somewhat Wizened (unpaid) Intern – Norigin Scientific

11:55

Transition

10 Minutes

12:05

Workshop 3: Surgical site infections and the use of Chlorhexidine Gluconate: what we know and how we move ahead

40 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Addressing hospital infections; surgical site infections; the impact on healthcare and patients; protocols; lack of communication and surveillance; training: What needs to be done/changed.
The session will enable delegates to learn more about the use of Chlorhexidine Gluconate as one type of Antiseptics that can be used as part of a bundle to reduce the possibility of surgical site infections. Delegates will also have the opportunity to learn more about new product Hibiwash.

Lillian Chiwera – SSI Surveillance and Prevention Consultant
Caterina Galani – Global Product Manager Antiseptics – Molnlycke

12:45

Afternoon Lunch and Networking

1 Hour 15 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

14:00

Workshop 4: Enhancing Antimicrobial Stewardship (AMS) and patient safety through the blood culture pathway

40 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr Peter Gayo Munthali – Antimicrobial Stewardship Lead UHCW NHS Trust University Hospital of Coventry and Warwickshire (UHCW) NHS Trust

Workshop 5: Vascular Access & Sustainability Programme

40 Minutes | Ballacraine Suite (Level -2)

Valya Weston – National IPC Improvement Lead, National Infection Prevention and Control Team, NHS England
Imogen Stringer – Senior Clinical Nurse Educator within Critical Care, Imperial College

Workshop 6: Introduction of the offensive waste stream into the Ambulance environment

40 Minutes | Bracebridge Suite (Level -2)

Gavin Thompson – IPC Lead – South East Coast Ambulance Service
Adrian Hogan – Infection Control Lead – South East Coast Ambulance Service
Ruth Robb – IPC Lead – Northern Ireland Ambulance Service
John Thompson – Head of Safety and IPC Lead – Yorkshire Ambulance Service

14:40

Afternoon Coffee and Networking

30 Minutes | Exhibition Halls (Ground Level)

15:10

Point Prevalence Survey on Healthcare Associated Infections, Antimicrobial Use in Ashford and Saint Peters Hospital, 2023

25 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr Rakshya Upreti – Trust Grade Doctor – Ashford and St Peter’s Hospital
Mohan Raaj – Trust Grade Doctor – Ashford and St Peter’s Hospital
Dr Abdulahi Aden – Trust Grade Doctor – Ashford and St Peter’s Hospital

15:35

Why does mental health matter in the world of Infection Prevention & Control?

25 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Lucy Jeeves – Senior Infection Prevention & Control Specialist Nurse – Northamptonshire Healthcare NHS FT

16:00

We need to talk about gloves

25 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

Dr Jon Otter – Director of Infection Prevention and Control – Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust

16:25

Questions and Answers

15 Minutes | Imperial Suite (Level -2)

16:40

Close of Day 2